5 eetbare zaken die vaak weggegooid worden

over eten sla krop zakje“Dit programma is toch echt goed gemaakt.” Elke aflevering opnieuw uitte Laurens zijn bewondering voor de mooie beelden in Over eten. Ook inhoudelijk zat het goed: het programma schuwde geen kritiek en wou ons eindelijk eens de waarheid over ons voedsel vertellen. Toch maakte Over eten een “O, vergeten“-blunder in de laatste aflevering.

Kobe en Danira gingen in deze finale op zoek naar het verschil tussen een krop sla en sla uit een zakje. Conclusie: ze zijn even lekker en gezond, enkel de prijs maakt het verschil. Aan de verspilling van de buitenste bladen bij voorgesneden sla werd niet te veel aandacht besteed. De vervuilende impact van de plastieken verpakking werd al helemaal niet vermeld. De prijs die we voor sla in zakjes betalen, is meer dan enkel een financiële. Een gemiste kans voor Over eten. Smaak, gezondheid en duurzaamheid kunnen nochtans perfect hand in hand gaan. (Wie het niet zag, we hebben het over dit fragment.)

Helaas wordt niet enkel in de industrie, maar ook in onze keukens veel eten verspild. Wij zetten voor jullie vijf producten op een rijtje die vaak nodeloos op de vuilnishoop belanden.

5 eetbare zaken die vaak worden weggegooid

1. De blaadjes van radijzen

radijzen blaadjes eetbaar

De blaadjes van deze roze groente zijn perfect eetbaar. Meer nog, ze kunnen een slaatje met hun pittige smaak naar een hoger niveau tillen. Wel niet te veel toevoegen. Ook lekker als beleg, zoals in dit pitabroodje met falafel.

2. De schil van asperges

asperge schillen aspergeschillen eetbaar

 

We schillen asperges omdat de koningin der groente anders te draderig zou zijn. In een soep kan je de schillen én uiteindes van asperges echter wel verwerken. Voor wie graag een extra toets asperge in zijn aspergesoep wil.

 

3. Het vocht van de mosselen

3c680-img_5561b

Mosselfestijn achter de rug? Giet het kookvocht van de mosselen niet weg, maar vries het in kleine porties in. Heerlijk om later als smaakbom te gebruiken in een soep of heerlijke risotto.

4. Wei

wei yoghurt saus

Wie zelf yoghurt of kwark maakt, maakt misschien de fout van de wei weg te gooien. Dit is het vocht dat overblijft na het uitlekken. Je kan het gebruiken voor een sausje of vinaigrette, zoals bij dit slaatje met zeekraal. Ook in cake of deeg kan je het goedje kwijt. Laurens durft het soms ook puur te drinken, maar dat is niet echt aan mij besteed. Tegen een smoothie met wei zeg ik dan weer geen neen.

5. Citroenschil

citroenschil zeste

Niet enkel citroensap, maar ook geraspte citroenschil kan een frisse toets geven aan pasta. Ook in desserts kan je de zeste gebruiken: probeer eens deze kaastaart of deze pastel de nata.

weggeef

Facebookactie: Like onze pagina, deel het bericht en maak kans op een educatieve koelkaststicker. Ontdek op welk schap je je voedsel best bewaart.

 

 

 

Honger naar meer?

32 comments on “5 eetbare zaken die vaak weggegooid worden

  1. Pingback: waterproofing

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

We houden niet van spambots. Doe het rekensommetje en vul het juiste cijfer in *