[Dagen zonder vlees] Falafel in een pitabroodje

Eerste dag zonder vlees. Bij het vegetarische recept van vandaag krijg je meteen ook een supertip. Wist je namelijk dat je de blaadjes van radijzen ook kan verwerken in je eten? Laurens toont hoe dat kan met deze heerlijke falafel. Gebruik voor dit recept trouwens geen kikkererwten uit blik. It won’t work. Neen, echt. Niet doen.

Falafel in pitabroodje

Falafel in een pitabroodje

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de falafels

  • 250 g kikkererwten (die je zelf nog moet weken, anders lukt het niet)
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • handvol peterselie
  • handvol korianderblaadjes
  • 1 koffielepel chilivlokjes
  • 2 koffielepels komijnpoeder
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1 mespunt gerookt paprikapoeder
  • zout
  • 1 eetlepel sesamolie

Voor het belegFalafel in een pitabroodje

  • 4 radijzen
  • 20 blaadjes van de radijzen
  • 2 schijfjes fetakaas
  • 4 eetlepels fijn gesneden rode kool
  • 4 pitabroodjes

Voor de saus

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 koffielepel honing
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel peterselie

Benodigdheden

  • keukenrobot of mixer
  • friteuse (150°C)
  • grilloven

Recept

Falafel in een pitabroodjeWeek 250 gram kikkererwten gedurende een nacht in water. Giet en spoel ze af en mix fijn met een keukenrobot. Voeg één teen look, één sjalot, een handvol peterselie en een handvol korianderblaadjes toe. Mix ook deze fijn. Kruid met één koffielepel chilivlokjes, twee koffielepels komijnpoeder, één koffielepel korianderpoeder, een mespuntje gerookt paprikapoeder, zout en een eetlepel sesamolie. Rol bolletjes van deze mengeling. Druk de bolletjes plat tot kleine hamburgertjes en bak tien minuten in de friteuse op 150°C.
Snij vier radijsjes in schijfjes. Leg twee schijfjes feta, een twintigtal blaadjes van de radijsjes en vier eetlepels fijn gesneden rode kool klaar. Maak de saus met één eetlepel mayonaise, één eetlepel yoghurt, één koffielepel mosterd, één koffielepel honing, peper, zout en één eetlepel fijn gesneden peterselie.
Toast je pitabroodjes onder de grill van de oven of in broodrooster gedurende ongeveer drie minuten. Snij ze open en doe een eetlepel saus op de bodem. Plaats daarop een stuk feta, met daarboven de rode kool en de radijsjes. De falafels voeg je als volgende toe. Werk af met radijzenblaadjes en nog wat extra saus.

Falafel in een pitabroodje

Eén van mijn nieuwe favorieten!

Honger naar meer?

6 comments on “[Dagen zonder vlees] Falafel in een pitabroodje

  1. Tine 11 februari 2016 22:52

    Dat ziet er alvast een héérlijke eerste dag zonder vlees uit! Heel veel succes met de rest! Wat een goeie tip trouwens om met droge kikkererwten te werken, heb ik nog nooit geprobeerd voor falafel…

  2. Stéphanie 30 maart 2016 20:45

    Met een bbq in zicht wil ik deze falafelballetjes een kans geven. Lees ik correct dat je enkel de kikkererwten weekt en niet kookt volgens de aanwijzigingen?

    • Laurens 31 maart 2016 11:56

      De kikkererwten worden inderdaad niet gekookt. Als je de kikkererwten kookt (of kikkererwten uit blik gebruikt) moet je nog bloem toevoegen aan je recept (3 eetlepels ongeveer). Anders zijn ze te los en vallen ze uit elkaar. Misschien is het recept met gekookte kikkererwten wel beter voor op de barbecue. We zullen het deze zomer eens proberen :)

  3. Sylvie Flamand 6 augustus 2016 22:00

    Wow! Dit is zoveel beter dan voormalige pogingen met kikkererwten uit blik! Merci voor het recept!!! Gisteren perfecte sappig falafelballekes gemaakt en ze zijn al allemaal op!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

We houden niet van spambots. Doe het rekensommetje en vul het juiste cijfer in *